1 Ocak 2021’den itibaren, sağlık veya fiziksel tehlikeler açısından sınıflandırılan tüm ürünlerin etiketlerinde yeni bir etiket öğesi yer almaya başlamıştır. Bu tür ürünlerin etiketlerinde UFI kodu (Unique Formula Identifier – Benzersiz Formül Tanımlayıcı) adı verilen 16 karakterlik bir kodun bulunması ve bu ürünleri piyasaya süren ithalatçılar ve alt kullanıcılar için, zehir merkezlerine UFI dahil olmak üzere belirli ürün bilgilerini sağlamak zorunlu hale getirilmiştir.
Bu kod formülasyona ve etiket diline özel olarak oluşturulmaktadır. Alınan UFI kodunun geçerliliğinin olması için Zehir Merkezi Bildiriminin (PCN) yapılması gerekmektedir. Bu bildirim için ECHA hesabının bulunması gerekirken, yalnızca AB ülkelerinde bulunan yasal bir kuruluş üzerinden ECHA hesap kaydı yapılabilmektedir.
ECHA hesabı bulunan firmalar için Zehir Merkezi Bildiriminin yapılabilmesi adına ilgili ürüne ait tam *formülasyonun, etiketin, ambalaj TDS dokümanının ve ürün MSDS dokümanının bulunması gerekmektedir. Bu dokümanlardan etiket ve GBF dokümanının ise ürünün gideceği ülke dilinde çevrilmesi zorunludur.
ECHA hesabı olmayan firmaların ise gerekli bilgileri iletmesi halinde hesap kaydı oluşturulabilmektedir.
Benzersiz Formül Tanımlayıcısının kısaltması olan UFI, fiziksel veya sağlık tehlikeleri açısından sınıflandırılan karışımlar için tüm etiketlerde gerekli olacak 16 karakterli bir koddur. UFI koduna göre, zehir merkezleri bir karışımdaki maddeleri tanımlayabilecek ve bir kişinin tehlikeli kimyasallara maruz kalması gerekiyorsa tıbbi tavsiye sağlayabilecektir. ECHA zehir merkezi bildirimleri için UFI kodunuz olması gereklidir.
UFI kodu ve zehir merkezi bildirimleri ile kimyasal ürünlerde ortaya çıkan bir sağlık ya da zehirlenme durumunda kolayca gerekli verilere ulaşımının sağlanması amaçlanmaktadır.
“UFI” kısaltması (tüm AB dillerinde ve alfabelerinde aynıdır ve tercüme edilmemelidir) büyük harflerle yazılmalı ve ardından iki nokta üst üste ve 16 karakterlik kod gelmelidir.
Örnek bir UFI kodu şöyledir: HHPV-P0X8-R005-XPV7
UFI (Unique Formula Identifier) kodu, Avrupa Birliği’nin CLP Tüzüğü (Classification, Labelling and Packaging) kapsamında, kimyasal karışımların zehir merkezlerine bildirilmesi için gereklidir. UFI kodu zorunluluğu, kimyasal karışımın piyasaya sürülme amacına ve tarihine bağlı olarak değişir. İşte detaylar:
1. Tüketici ve Profesyonel Kullanım için Karışımlar
• Zorunluluk Tarihi: 1 Ocak 2021
• Tüketici veya profesyonel kullanıma sunulan tehlikeli karışımlar için UFI kodu gereklidir.
2. Sadece Endüstriyel Kullanım için Karışımlar
• Zorunluluk Tarihi: 1 Ocak 2024
• Yalnızca endüstriyel kullanım için piyasaya sürülen tehlikeli karışımlar için UFI kodu zorunlu hale gelmiştir.
3. Piyasaya Daha Önce Sürülmüş Karışımlar
• Eğer karışım 1 Ocak 2021 veya 1 Ocak 2024’ten önce piyasaya sürüldüyse ve formülü değişmediyse, UFI kodu eklemek için son tarih 1 Ocak 2025’tir.
UFI kodu, ambalaj üzerinde ve zehir merkezine yapılan bildirimde yer almalıdır. Eğer ürünleriniz bu kapsamda yer alıyorsa, UFI kodunu alıp, gerekli bildirimleri yapmanız gerekir.